Afvoer wasmachine

Als u een nieuwe wasmachine gekocht heeft, dan zal u deze moeten aansluiten op een afvoer. Ook al is dit een vrij gemakkelijk klusje, er zijn toch enkele aandachtspunten waarmee u rekening moet houden als u dit zelf gaat doen. Het onderstaande stappenplan loodst u hier probleemloos doorheen.

Wat heeft u nodig?

Allereerst de lijst met benodigdheden. Deze vindt u in de onderstaande tabel, inclusief de gemiddelde prijzen bij de bekende bouwmarkten en online. Veel van de materialen worden standaard geleverd bij een nieuwe afwasmachine.

MateriaalPrijsGereedschapPrijs
Aanvoerdarm€4 per stukSchroevendraaier€5 per stuk
Afvoerdarm€7 per stukBoormachine€200 per stuk
Afvoerdop€6,50 per stuk  
Steunbeugel€4 per stuk  
Schroeven 6 cm€10 voor 50  
Pluggen 6 mm€3 voor 50  
Sifon€20 per stuk  
Bevestigingsbeugels€5 per stuk  

Stap 1: bepaal de juiste plek voor uw wasmachine

Het is belangrijk dat u goed nadenkt over de plaatsing van uw wasmachine. Hiervoor heeft u drie punten in overweging te nemen.

  • Aan- en afvoer: uiteraard is hier een aan- en afvoer nodig en moet de wasmachine niet in de weg staan.
  • Elektriciteit: daarnaast heeft u een stopcontact nodig voor de stroomtoevoer.
  • Geluidsoverlast: houd er bij de plaatsing ook rekening mee dat veel oudere wasmachines erg luidruchtig kunnen zijn.

Stap 2: sluit de sifon aan

Het is belangrijk dat u tussen de wasmachine afvoer en de afvoerbuis een sifon plaatst. Als deze nog niet aanwezig is, dan is het verstandig om dit alsnog te doen. U kunt dit meestal gemakkelijk doen met een bijgeleverde knelkoppeling en een wartelmoer. U steekt het uiteinde van de sifon in de afvoerbuis, schuift de afdichting hier overheen en draait de wartelmoer stevig aan met een waterpomptang. Sifons voor wasmachines staan meestal rechtop. Aan de bovenkant komt dan de afvoerslang. Zorg dat alles stevig is en bevestig het eventueel tegen de muur met bevestigingsbeugels.

Stap 3: sluit de aanvoerdarm aan

U kunt nu de aanvoerleiding aansluiten. U doet dit aan de ene kant bij de wasmachine en aan de andere kant bij de kraan. Als het goed is heeft deze kraan een sluiting en een opening. Doe de kraan open om te controleren dat er nergens water kan lekken.

Stap 3: hang de steunbeugel op

Nu kunt u de steunbeugel voor de afvoerslang aan de muur hangen. Dit doet u achter de wasmachine en boven de afvoerbuis. Teken de boorplek af op de muur door de steunbeugel op de juiste plaats te houden. Boor een gat in de muur en breng de pluggen in. Schroef de steunbeugel nu aan de muur met een schroevendraaier.

Stap 4: sluit de afvoerslang aan

Nu kunt u de afvoerslang aansluiten en dit doet u als de wasmachine op zijn plek staat. U bevestigt de ene kant van de afvoerslang aan de wasmachine, u klikt deze in de beugel en leidt deze naar de afvoerbuis. Met de afvoerdop zorgt u dat deze daar goed vast komt te zitten. Sluit de wasmachine aan op de elektriciteit en u kunt hem gaan gebruiken.

Het belang van een sifon

Uiteraard kunt u uw wasmachine ook direct op de afvoer aansluiten, maar er is een goede reden om toch een sifon te plaatsen. In deze sifon blijft namelijk water staan en dat betekent dat nare luchtjes uit uw riool uw wasmachine niet in kunnen komen. Daarnaast vangt de sifon natuurlijk afval op wat een verstopping van uw riool kan voorkomen. Reinig de sifon daarom regelmatig en zorg dat deze vrij is.

Kunt u de klus ook uitbesteden?

Uiteraard kunt u de klus ook uitbesteden en in sommige gevallen is dit een goed idee. Als u geen tijd heeft om dit zelf te doen, bijvoorbeeld, of misschien is het onderdeel van het dienstenpakket dat u heeft afgesloten met de leverancier. Ook als u zelf niet handig bent, dan is het ook geen slecht idee om de klus uit te besteden. Toch is het aansluiten van een wasmachine erg gemakkelijk en worden de onderdelen vaak gewoon bijgeleverd. Het enige dat u dan nog nodig heeft is een geschikte plaats, een boormachine en mogelijk een sifon om nog te installeren. Wilt u de wasmachine ergens plaatsen waar geen water aan- en afvoer beschikbaar is, dan zal u een loodgieter in kunnen schakelen om dit voor u te laten aanleggen. De klus wordt dan een stuk ingewikkelder, omdat u verbindingen moet gaan plaatsen en buizen moet gaan leggen. De prijs die een gemiddelde loodgieter vraagt voor deze diensten vindt u in de onderstaande tabel.

Uitgave loodgieterGemiddeld uurtarief
Een beginnend loodgieter€35 – €40
Een loodgieter met 10+ jaar ervaring€40 – €45
Een erkende loodgieter met 15+ jaar ervaring€45 – €50
Kosten wasmachine aansluiten€35 – €50 per klus
Kosten aan- en afvoer plaatsen€175 – €250 per klus

Vergelijk offertes

Wilt u exact weten hoeveel een loodgieter zal vragen voor het aansluiten van uw wasmachine of voor het aanleggen van een aan- en afvoer? Dan kunt u hier onze vergelijkingstool raadplegen en offertes opvragen bij een aantal betrouwbare loodgieters tegelijkertijd. Zo bespaart u geld en weet u exact waar u financieel aan toe bent als u de klus toch uitbesteedt.