Checklist loodgieter

Alles wat te maken heeft met het afvoeren van water is werk voor een loodgieter. Heeft u een kapotte waterleiding dan zult u met spoed een loodgieter nodig hebben. Ook bij kleine problemen zoals een lekkende kraan kan een loodgieter van pas komen. Heeft u een loodgieter nodig? Maak gebruik van deze checklist zodat u niks vergeet!

Check 1: Wat is het probleem?

  • Lekkage. Hiervoor is natuurlijk een loodgieter dé oplossing. Dit kan een lekkende kraan zijn of een lek die ergens verstopt is in de muur. Een loodgieter kan alles opsporen met speciale apparatuur.
  • Verstoppingen. Het volgende bekende probleem zijn verstoppingen. Dit komt vaak voor en een loodgieter kan dit met speciaal gereedschap oplossen. Ook zal de loodgieter u advies geven over hoe ik in de toekomst verstoppingen kunt voorkomen.
  • Onderhoud. Een loodgieter is ook beschikbaar voor onderhoud, bijvoorbeeld voor een cv-ketel. U kunt bijvoorbeeld ook een onderhoudscontract aanschaffen bij de loodgieter zodat hij om de zoveel tijd langs komt voor onderhoud.
  • Repareren van de dakgoot. Een loodgieter kan ook terecht voor het repareren van de dakgoot. Veel mensen weten dit niet. De schade wordt hersteld en daarnaast wordt de dakgoot ook nog schoongemaakt.
  • Nieuwbouw. Een loodgieter kan uw nieuwbouw woning voorzien van verschillende projecten zoals een verwarmingssysteem, waterleidingen, de riolering en de regenpijpen en dakgoten.

Check 2: De keurmerken van een loodgieter

Omdat loodgieters werken met apparaten en objecten die ingewikkeld zijn, is het verstandig om een vakkundige loodgieter te nemen die weet wat hij doet. Keurmerken en dergelijke geven aan hoe de kwaliteit is, maar ook hoe de betrouwbaarheid en veiligheid is. De volgende benoemingen zijn voor loodgieters geschikt.

Brancheorganisaties: UNETO-VNI, KvINL, VLOK

Certificeringen: UNETO-VNI certificering, VCA certificering

Keurmerken: KOMO-keurmerk, CV-OK keurmerk

Check 3: De kosten

De volgende tabel geeft de kosten weer voor de klussen van een loodgieter. Hiermee hopen wij u een indicatie te geven van wat de klus gaat kosten.

Uitgave Prijs per eenheid inclusief btw en materialen
Gemiddeld tarief per uur€40 – €70 per uur
Lekkage opsporen€70 – €80 per klus
Onderhoud cv-ketel uitvoeren€70 – €80 per klus
Afvoer of riolering ontstoppen€85 – €150 per klus
Spoedtoeslag weekend en avonden25 – 75 procent extra


Check 4: Vraag offertes aan

Zoekt u een loodgieter en wilt u niet teveel betalen? Vraag dan offertes aan! Dat kunt u hier gratis én vrijblijvend doen en zo kunt u tot wel 30% besparen op de totaal prijs. De volgende punten komen in de offerte:

  • Een uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden die de loodgieter gaat uitvoeren.
  • Een uitgebreide omschrijving van de totale kosten, inclusief btw.
  • Een uitgebreide omschrijving van de materialen die de loodgieter gaat gebruiken.
  • De keurmerken van de loodgieter, kijk check 2.
  • De garanties die de loodgieter biedt.