Kosten lekkage

Het is de nachtmerrie van iedere woningbezitter. Je zit in je huiskamer en hoort opeens ergens in je huis water lopen. Dat is eigenaardig aangezien jij de enige bent die thuis is op dat moment. Op dat moment weet je het zeker; je hebt ergens lekkage in je huis. Een lekkage kan zich echter ook op een subtielere manier openbaren. In je badkamer komt opeens een stuk van de tegelwand los zetten. Je voelt dat het voegwerk rondom de tegels vochtig is. Dit is het moment om alarm te slaan en niet te lang meer te wachten. Te lang wachten met het laten herstellen van een lekkage kan namelijk akelige gevolgen hebben.

Hoeveel kost lekkage herstellen

Een lekkage is iets wat direct dient te worden hersteld. Wacht je een paar dagen tot je een keer gelegenheid hebt, dan is het vocht uit de gesprongen leiding al op meerdere plekken je huis binnengedrongen. Op dat moment worden tegelwerk maar ook bijvoorbeeld schilderwerk en je kostbare houten vloer vernield door het vocht. Een lekkage herstellen is dan ook een klus waarvoor je per direct een loodgieter nodig hebt.

Een loodgieter is in principe 24/7 oproepbaar. Dit soort ongemak zie je namelijk vaak buiten ‘kantoortijden’. Een loodgieter zal in zo’n geval ook binnen een paar uur voor jouw deur staan om de lekkage te verhelpen. Je doet dit om ergere schade te voorkomen, maar je weet dat je voor een kostenpost staat.
Hoeveel het herstellen van een lekkage je gaat kosten hangt voor het grootste deel af van de locatie van de lekkage. Een radiatorbuis die is kapot gesprongen en dus is gaan lekken zal redelijk eenvoudig te repareren zijn. Gaat het echter om een lekkage in je douche waarbij letterlijk gehakt en gebroken moet worden om bij de oorzaak te komen, dan ben je aanzienlijk meer kwijt. Zit de lekkage onder je douchebak dan kan deze doorgaans niet meer voorzichtig worden verwijderd; deze zal moeten worden vervangen. Door de enorme diversiteit aan lekkages is het niet mogelijk om één prijs te noemen voor het repareren van een lekkage. We keken naar een aantal veel voorkomende situaties en we keken naar  het tarief wat wordt gehanteerd om deze lekkages te herstellen. We kwamen tot de volgende resultaten:

Welk type lekkage moet worden hersteld Wat zijn de kosten van deze werkzaamheden
Opsporen van de locatie van lekkage aan verwarmingsbuizen en het herstellen van deze lekkage Tussen 85 en 105 euro inclusief arbeidsloon, materiaal en BTW
Een algemene lekkage in je huis opsporen en verhelpen Tussen 90 en 110 euro inclusief arbeidsloon, materiaal en BTW
Een lekkage in je douche opsporen en verhelpen inclusief het vervangen van je douchebak Tussen 300 en 320 euro inclusief arbeidsloon, materiaal en BTW
  • Als de loodgieter uit jouw omgeving komt. Als je een loodgieter inschakelt is het handig om te kijken of deze uit jouw omgeving komt. Dit biedt jou meerdere voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat de loodgieter heel snel paraat is. Daarnaast zal het ook zo zijn dat de voorrijkosten tot een minimum beperkt blijven.
  • Als de loodgieter uit een andere plaats komt. Een loodgieter uit een heel andere plaats kan dan wel een concurrerend tarief hebben. Hij zal je echter een behoorlijk bedrag aan reiskosten en voorrijkosten in rekening brengen. Daarnaast zal een dergelijke loodgieter een langere reistijd hanteren voor hij aan jouw deur kan staan.

Hoe is het kostenplaatje van een lekkage verhelpen opgesteld

Hoeveel jij betaalt voor het repareren van een lekkage wordt vooral bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je de loodgieter inschakelt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe erg is de lekkage. Een lekkende radiatorbuis is natuurlijk heel vervelend maar je zou nog zelf kunnen opsporen waar de lekkage zit. Vaak zie je dit met het blote oog ook wel. Daarom kan een loodgieter eenvoudig deze lekkage oplossen. Je betaalt vooral de voorrijkosten en ongeveer 1 tot 1,5 uur werk. Een lekkage die echter ergens achter je muur zit zal lastiger op te sporen zijn. De loodgieter zal dan ook veel meer tijd kwijt zijn aan het opsporen van de lekkage en aan het hak- en breekwerk voordat hij de lekkage kan gaan repareren.
  • Keuze 2: Wat is de bijkomende schade. Een lekkage achter een muur kan zomaar voor nogal wat bijkomende schade zorgen. Je had namelijk niet gelijk door dat er wat mis was. Dit heeft tot gevolg dat er waarschijnlijk tegels en/of schilderwerk moeten worden vervangen. Zat de lekkage in je vloer dan is waarschijnlijk je plafond en een deel van je vloer aan vervanging toe. Deze zaken zal de loodgieter niet voor je herstellen; je moet er iemand voor inschakelen.

Praktische bespaartips

  • Informeer bij je verzekering. Schade die ontstaan is door lekkage kan je nogal eens verhalen bij je opstalverzekeraar. Informeer hier goed naar. Het zorgt ervoor dat je tenminste de kosten van het herstellen van je leidingen en je huis terugkrijgt.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op de kosten van het herstellen van een lekkage door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Jouw voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.