Kosten riolering

Als jij in een al wat oudere woning woont zal deze na flink wat jaren gerenoveerd moeten worden. De charme van een oude woning weegt dan namelijk niet meer op tegen de extra kosten die jij jaarlijks hebt om je woning in goede staat te behouden. Een van de zaken waar je mee te maken krijgt als je jouw woning gaat renoveren is de riolering. Dit is de minst prettige zaak van een huis renoveren. De riolering is een smerig iets en het is ook een zaak die gelijk in één keer goed moet worden aangelegd. Je wil immers niet voor een tweede keer alle leidingen moeten openhalen en losbreken om fouten in je riolering te herstellen.

Hoeveel kost riolering

Een riolering opnieuw laten aanleggen kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat de materialen en de rioolbuizen versleten zijn. Laat je het herstellen van de riolering achterwege dan kan het zijn dat je na de renovatie van je huis last krijgt van verstoppingen doordat er bijvoorbeeld bouwpuin in je riolering is beland. Ook kan het zo zijn dat rioolbuizen niet meer recht lopen naar het riool waardoor het water zal blijven staan en zelfs weer

terugstroomt je huis in.
Het is dan ook zaak dat jij de vervanging van je riolering in je huis meeneemt in het grote plan wanneer je jouw woning laat renoveren. Deze vervanging van de riolering kan je het beste als één groot geheel laten meenemen in de werkzaamheden die je door de aannemer laat uitvoeren. In dat geval kan de aannemer in één keer doorwerken.  Het kan echter ook zo zijn dat de aannemer voor het opnieuw aanleggen van de rioleringen gebruik maakt van de diensten van een loodgieter. Deze zal dan door de aannemer worden ingehuurd. Het werk van het opnieuw aanleggen van een riolering is iets wat nogal eens wordt onderschat door woningbezitters. Ze menen een paar honderd euro te kunnen besparen door zelf de riolering aan te leggen.

Wanneer jij bezig bent met de renovatie van je huis wil je natuurlijk graag weten hoeveel je kwijt zal zijn aan de riolering. We hebben de kosten voor je opgezocht en daarbij hebben we onderscheid gemaakt tussen de kosten van het arbeidsloon en de kosten van de aannemer of loodgieter zelf. We kwamen tot de volgende bevindingen:

Welke zaken worden er in rekening gebracht Wat zijn de kosten hierbij horen
Het aanleggen van 11 meter rioleringsleidingen, gemiddelde arbeidskosten Tussen 750 en 900 euro
Het aanleggen van 11 meter rioleringsleidingen, gemiddelde materiaalkosten Tussen 250 en 350 euro

 

  • Als je een gemiddelde woonsituatie hebt. Bij de meeste woningen is er sprake van 11 meter rioleringsleiding om aan te sluiten op het grote rioleringsnet. Bij een gemiddelde woonsituatie mag je dan ook het bovenstaande kostenplaatje aanhouden.
  • Als je een ruimer dan gemiddelde woonsituatie hebt. Woon jij ruimer dan de gemiddelde Nederlander en is de afstand van jouw woning naar het grote riool langer dan 11 meter, dan mag je er rekening mee houden dat je meer zal moeten betalen voor zowel het arbeidsloon als de materiaalkosten.

Hoe is het kostenplaatje van een riolering opgebouwd

Het kostenplaatje van het aanleggen van een riolering wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je deze klus laat uitvoeren. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Is dit een klus voor de aannemer of de loodgieter. Veel aannemers kunnen zelf de riolering aanleggen. Ze zullen in dat geval hun eigen uurtarief hanteren van ongeveer 55 euro per uur voor de aanleg van je riolering. Het kan echter ook zo zijn dat de aannemer een loodgieter heeft die deze werkzaamheden voor hem uitvoert. In dat geval zullen de kosten van de loodgieter lager zijn dan die van de aannemer. De kosten zullen in dat geval ongeveer 40 euro per uur zijn. Er zal dan een verrekening plaatsvinden tussen de loodgieter en de aannemer. Huur jij zelf een loodgieter in, dan houd je de kosten van die verrekening en ‘bemiddelingskosten’ in eigen zak.
  • Keuze 2: Hoe lang moeten de rioleringen worden. Op het moment dat jouw huis op een behoorlijke afstand van de hoofd riolering afzit zal je wellicht veel meer kosten moeten maken voor het aanleggen van de riolering. Een huis wat een behoorlijk stuk van de openbare weg af staat brengt op dat moment extra kosten met zich mee. Een woning die daarentegen klein is en pal naast de hoofdriolering zit zal veel minder kosten met zich mee brengen wat in jouw voordeel is.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op de kosten van de aanleg van je riolering door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij direct meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Aangezien het arbeidsloon de grootste kostenpost is kan jouw voordeel oplopen tot wel 40 procent.